ТЕХНИЧКА ШКОЛА
Владичин Хан
Телефон: +381 17 473 900
Факс: +381 17 474 095
tehnickahan@ptt.rs
     

 

   ПОЧЕТНА
 
   О ШКОЛИ
 
Историјат школе
 
Школа данас
   
   ПРОФИЛИ
 
Електротехника
 
 
Машинство и
обрада метала
 
Саобраћај
   
   ИНФОРМАЦИЈЕ
 
Редовни ученици
 
Ванредни ученици
 
Наставници
   
   ДОКУМЕНТА
 
Испитна питања
 
 
Годишњи план рада школе
 
 
Школски развојни план
 
 
Правилник о оцењивању
 
 
Правилник о понашању
 
 
Финансијска документација
   
   Е УЧЕЊЕ
  Учење на даљину
 
Електротехника
 
Машинство
 
Саобраћај
 
Општеобразовни предмети
 
   
   ГАЛЕРИЈА
 
   КОНТАКТ

 

           ЕРАЗМУС ПЛУС

     У току школске 2017/2018. године наша школа учествовала је у пројекту „Еразмус плус“ програма Европске уније. На конкурсу смо у области стручног образовања и обука конкурисали са пројектом под називом „Мобилношћу до повећања знања и капацитета наставника“. Идеја пројекта била је да кроз мобилност и могућност да се посети нека од школа у земљама ЕУ неки од наших професора стекну нова знања и искуства и повећају своје капацитете за рад са ученицима, али и да кроз активности у нашој школи пренесу своја искуства и идеје и другим колегама који нису путовали на мобилност.


      Школу партнера смо пронашли у Љубљани у Словенији. Ради се о средњој стручној школи „Средња поклицна ин строковна шола Бежиград – Љубљана“, која школује ученике истих или сличних профила као и наша школа. Почетак пројекта је предвидео да се по проналаску школе домаћина упознамо са земљом и градом домаћином, да у контакту са људима из те школе добијемо информације о могућностима за смештај који би се уклапао у наш буџет и да онда приступимо организацији превоза до Љубљане. На прву мобилност путовали су Марина Павловић, професор машинске групе предмета и Аца Ђорђевић, професор практичне наставе електро групе предмета. Термине одлазака наших професора договорили смо са директорком школе у Љубљани и њеним замеником. Први одлазак је био и најважнији, јер су ту наше колеге стекле прва искуства која су могли да пренесу онима који одлазе касније, а њима није могао нико из околине да исприча како све то функционише. Већ након првог дана боравка у школи домаћину на „вибер“ групу наше школе стизале су фотографије и поруке одушевљења што им се пружила прилика за посету школи у ЕУ и присуство часовима у истој. За тих пет радних дана учешћа у активности пројекта посматрање на радном месту (тзв. job shadowing) колеге су виделе и донеле неколико новина које су у оквиру стручног актива у нашој школи пренели и другима. Колегиница је на предмету Механика видела интересантну идеју за објашњавање неких појава, коју је допунила и на исти начин предавала нашим ученицима. Колега је на практичној настави видео занимљив модел аутомобила за вежбе аутоелектричара, и исти такав почео да прави са ученицима код нас у школи. Прва мобилност двоје наших колега након свега виђеног и пренесеног осталим колегама и ученицима била је и више него успешна.

 


     До наредне мобилности имали смо могућност да слушамо и присуствујемо часовима које су колеге које су ишле на мобилност одржале. У паузама између часова слушали смо о многим стварима које у Љубљани функционишу и које код нас делимично могу да се примене. Неке од њих је и због разлике у нашем и њиховом буџету немогуће применити, али је било корисно чути да нешто од тога можемо и ми да применимо.
      Следећа мобилност била је планирана за крај фебруара и почетак марта 2018. године. Смештај је резервисан, а колеге Миодраг Богданов и Зоран Костић су по организовању превоза отишли на своју мобилност у оквиру овог пројекта. Њихова искуства била су подједнако добра као и претходна. Зоран је посећивао часове и пратио рад колега из области саобраћаја и логистике, док је Миодраг присуствовао часовима електро групе предмета. На састанцима стручних актива пренели су нам да су у паузама са колегама из Љубљане разговарали о стварима које нису уско везане за струку: о култури, везама између два народа, некадашњем заједничком животу у истој држави итд. Све активности након повратка са мобилности текле су по плану. У нашој школи су одржани састанци стручних актива са презентацијама, фотографијама и дељењем искустава, разговори и часови одржани по угледу на оне којима су поменути професори присуствовали.


      Последња мобилност планирана пројектом укључивала је директора школе Слађана Ђорђевића, професора машинске групе предмета Ивана Спасића и професора саобраћајне групе предмета Александра Стевановића. Још на почетку је као термин одабран почетак маја, када се одржава и свечаност поводом Дана Европе 9. маја. На овој мобилности, директор и колеге су имали прилику да, поред стандардних активности посета часовима и праћења директоркиног радног дана у Љубљани, присуствују приредби поводом Дана Европе. То је дало пројекту и колегама који су били тамо једну нову димензију, јер су лично учествовали у атмосфери обележавања овог датума. Један радни дан је по распореду Ивану и Александру био и стручна обука од 9 до 16 часова у радионици школе, где је произвођач адитива за моторе и мењаче одржао обуку за механичаре о производњи тих нових производа. Обука је била на енглеском језику, а одржао је представник немачке фирме која производи те адитиве. Колеге су упознале неке нове тенденције у ауто индустрији везане за одржавање мотора, мењача и система за напајање мотора горивом. Директор је приликом ове мобилности позвао школу домаћина да они буду наши гости на јесен 2018. године, са чиме су се и они сложили. По повратку је све ишло као и код ранијих мобилности: одржани су састанци стручних већа, разговори, часови, подељена су нова искуства, идеје, фотографије.


      У јулу је на Наставничком већу координатор пројекта Александар Стевановић известио све наставнике о пројекту који је при крају, о његовим ефектима, могућностима које нам је пружио и утицају на оне који су ишли на мобилност, али и на оне који су посредно били укључени у овај пројекат – а то су сви наставници стручних предмета, али и општеобразовних предмета, који су присуствовали огледним и угледним часовима.
      Колико су се колеге заинтересовале за „Еразмус плус“ програм говори и чињеница да су се у новом конкурсном року више њих укључили у писање пројеката и да је наша школа конкурисала и у области стручног образовања и у области школа.
     Са овим искуством из пројекта програма „Еразмус плус“, наша школа је добила на повећању знања и капацитета наставника. Имамо јаснији и неки од нас и директан увид у начин рада у школама у ЕУ. Стекли смо школу партнера и за неке наредне пројекте, и надамо се још неком учешћу на пројектима у оквиру „Еразмус плус“ програма.


Школски календар

 


Министарство омладине и спорта

 

 

Еразмус плус

 

 


Дивац омладински фондови

 

 


Кровна организација младих Србије

 

 


Википедија

 

 


Google

 

 
 
 
 

 

 

Copyright © 2017 Техничка школа Владичин Хан
Designed by: Млађан Младеновић